Sunt sedentar?

Este dificil sa acceptam termenul de “sedentar”. Sa realizam ca nu facem suficient sport cat sa iesim din grupul persoanelor ce refuza cu desavarsire sa faca exercitii fizice, ne poate motiva sa aducem cateva schimbari in rutina zilnica.

Cine stabileste daca sunt sau nu sedentar? Fiecare dintre noi ar trebui sa stie de cata miscare are nevoie. Ma refer la miscare sub forma de efort fizic organizat ca program de exercitii.

Cat sport trebuie sa fac sa nu ma numesc sedentar?

Daca fac de 2-3 ori pe saptamana, cate o ora de gimnastica ma numesc sedentar?

Consider ca nu exista o reteta generala in acest sens, ci fiecare intr-o masura proprie trebuie sa se ocupe de confortul lui fizic. Daca un sportiv de performanta face cateva ore pe zi efort fizic, atunci cand isi inceteaza activitatea de performanta si reduce timpul petrecut pentru mentinerea conditiei fizice, la 2-3 zile pe saptamana, se poate considera sedentar?

Daca o persoana obisnuita reuseste sa faca sport, sub diferite forme (alergare, tenis de camp, tenis de masa, sporturi de echipa, gimnastica medicala sau fitness in sala) de cateva ori pe saptamana, iese din contextul sedentarismului.

Este indicat sa facem miscare zilnic, dar efortul poate fi diferit ca intensitate si scop. Fie ca mergem pe jos 30-60 minute, mergem cu bicicleta, mergem la sala de sport sau facem exercitii in aer liber, in fiecare zi ar trebui sa ne mentinem forma fizica.

Pentru a nu interveni plictiseala, putem stabili pe zile ce fel de efort fizic sa facem. De exemplu: luni putem merge pe bicicleta, marti facem exercitii pentru mobilitatea articulatiilor, miercuri putem iesi la alergat sau mers pe jos, joi completam programul cu exercitii de forta, vineri o iesire in parc la badminton, baschet, fotbal, volei, iar sambata si duminica putem merge la inot, dansuri, drumetii pe munte sau alergari la maratoanele organizate in parcuri si nu numai.

Nu trebuie respectat programul de mai sus, ci sunt variante de sporturi pe care le puteti face in functie de varsta, disponibilitate, conditie fizica. Ideal este sa adaugati cate putin sport zilnic, pentru a va mentine starea de sanatate si a elimina sedentarismul.

Tu de cate ori pe saptamana faci exercitii fizice?

Te consideri sedentar?

Anunțuri