Hernia de disc

      Daca vorbim de afectiuni ale coloanei vertebrale, oricine a auzit de hernia de disc. De ce apare si cum evolueaza (in afara unui traumatism vertebral) sunt inca intrebari mult dezbatute. Persoanele ce au hernie de disc sunt de diferite varste, de la cei mai tineri, mai ales adultii intre 25-35 ani, pana la varstnici. Ca majoritatea afectiunilor reumatologice, mostenirea genetica este principala cauza a aparitiei, dar factorii de mediu sunt cei ce amplifica simptomatologia.

      De cele mai multe ori, hernia de disc, debuteza cu dureri pasagere in zona lombara a coloanei vertebrale, ca ulterior sa se amplifice. Evolutia se poate intinde pe ani de zile si poate dura toata viata fara a necesita interventie chirurgicala sau poate evolua brusc si intr-o perioada scurta de timp.

Este dificil sa stabilim cand au fost primele semne ale unor tulburari la nivelul coloanei vertebrale, deoarece fiecare dintre noi a avut cel putin o data disconfort sau durere in zona respectiva. Putem tine cont de durerile persistente, repetitive, ce produc disconfort in activitatile zilnice. Pot fi dureri musculare in zona lombara, ce ne obliga sa ne schimbam des pozitia, fie ea pe scaun, fie in picioare sau chiar in pat. Durerile sunt amplificate in anotimpurile reci, dar si primavara, odata cu schimbarea presiunii atmosferice.

Evolutia herniei de disc poate fi impartita in patru stadii:

–          lombalgia (lumbago) – apar dureri in zona lombara, contracturi musculare;

–          protruzia discala – apar dureri vii, poate aparea blocajul in zona lombara;

–          hernia propriu-zisa – lombosciatica, iritatie si compresia a nervului;

–          stadiul final – degenerarea discului, ingustarea canalului medular, pareze.

Medicul la care trebuie sa apelati atunci cand aveti simptomele unei hernii de disc este reumatologul. Acesta recomanda daca este cazul sa ajungeti la un neurolog. In prima faza hernia de disc este o afectiune reumatismala cu degradari osoase si a tesuturilor din jur, dar atunci cand apare afectarea nervoasa, specialistul in masura sa va indrume este medicul neurolog.

Image

 

Kinetoterapia este prima metoda de prevenire a aparitiei si evolutiei herniei de disc. Gimnastica medicala nu consta doar in efectuarea unor exercitii fizice ci si invatarea unor reguli ce trebuie respectate pentru a mentine starea de sanatate.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s