Postura corecta

Fiecare dintre noi ar trebui sa fie preocupat de starea de sanatate. Pentru a avea o viata sanatoasa este importanta postura corecta, adica atitudinea corpului ce confera o stare de bine fizic si psihic in desfasurarea activitatilor zilnice.

Niciodata nu este prea tarziu sa ne ocupam de pozitia corecta a corpului, dar ideal este sa incepem inca din copilarie si adolescenta. Corectarea precoce a atitudinilor deficitare duce la lipsa efortului in a mentine pozitia corecta si previne aparitia oricaror deviatii ale corpului.

Postura corecta se dezvolta in urma mentinerii unor pozitii pe care le adopta fiecare persoana in orice activitate desfasurata de-a lungul vietii, dar mai ales in perioadele de crestere.

Putem imparti in categorii, cele mai importante modificari ce apar la nivelul posturii corpului si de ce sunt ele influentate:

–          In perioada copilariei, apar moficari ca urmare a cresterii si dezvoltarii osoase. Musculatura copiilor (in cazul in care nu fac sport) poate duce la devieri osoase doarece oboseste foarte repede si nu poate face fata cresterii in inaltime. Daca mai adaugam si pozitia in banca la scoala si acasa, statul in fata calculatorului si/sau televizorului, putem stabili premisele pozitiilor deficitare.

–          In perioada pubertara apar multe modificari la nivel osos. Modificarile hormonale influenteaza cresterea osoasa si poate duce la dezechilibre intre cresterea accelerata a corpului si dezvoltarea mai lenta a elementelor ce il sustin (muschi, ligamente).

–          In perioada adolescentina incep sa se inchida cartilajele de crestere (mai repede la fete decat la baieti), de aceea este important sa practice sport pentru a stimula cresterea osoasa.

–          Perioada de adult (dupa 20-22 ani) este caracterizata de un schelet osos puternic, musculatura bine dezvoltata, rezistenta fizica, insumand astfel toate modificarile favorabile si cele mai putin favorabile din perioadele anterioare.

Factorii de mediu si mostenirea genetica joaca roluri foarte importanta in cresterea si dezvoltare individuala. Multe posturi gresite se mostenesc sau se copiaza de la parinti.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s