Cum si de ce apar contracturile musculare?

Majoritatea persoanelor acuza mai devreme sau mai tarziu dureri musculare. Fie ca sunt puternice, fie ca sunt usor de suportat, acestea determina acumulare de tensiune la nivel muscular ce produce disconfort. Asa-numitele contracturi musculare pot aparea datorita unui efort care suprasolicita zona respectiva: un antrenament sportiv, caratul unui bagaj sau a unei greutati, o intindere musculara, pozitia prelungita la birou, pozitia vicioasa. La persoanele sedentare o miscare ce nu este neaparat resimtita ca fiind solicitanta poate duce la aparitia contracturilor musculare, deorece rezistenta si forta musculara sunt scazute.
Cum le tratam?
Primul pas este incetarea efortului ce a dus la aparitia durerii musculare. Sub nicio forma nu trebuie continuata activitatea, deorece putem suprasolicita zona si sa producem leziuni puternice. Urmatorul pas este repausul. In functie de zona dureroasa, trebuie adoptata o pozitie ce relaxeaza musculatura sau amelioreaza durerea prezenta. In cazul in care durerea persista pentru o perioada mai lunga de timp, vizita la medic (inital medicul de familie, iar acesta va poate indruma catre un medic specialist, daca este cazul) este necesara. Poate fi o usoara inflamatie musculara, ce se amelioreaza cu repaus si eventual medicamente antiinflamatorii, dar care netratata, in timp duce la modificari ale structurii musculare si sensibilizarea zonei. Aceste mici suprasolicitari musculare duc la apartia contracturii musculare permanente, ce da senzatii de durere si oboseala frecvent.
Daca durerea este persistenta, procedurile de fizioterapie (electroterapie, ultrasunete) sunt o solutie ce trebuie urmata. Efectele fizioterapiei sunt de ameliorare a durerii prin scaderea inflamatiei locale, imbunatatirea circulatiei, relaxare musculara. Se pot combina sedintele de fizioterapie cu sedinte de masaj terapeutic pentru un efect mai rapid.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s