Ce fac cand am dureri de spate?

Indiferent daca ai sau nu probleme cu spatele, la un moment dat poti resimti o durere acuta in zona lombara. De cele mai multe ori apare dupa statul pe scaun o perioada mai lunga de timp sau la ridicarea de pe acesta. Durerea poate fi strict localizata pe zona lombara sau chiar sa iradieze catre zona fesiera sau coapsa. Nu stim cauza dar ce facem pana o aflam? Care sunt pasii de urmat?
In primul rand, trebuie adoptata o pozitie confortabila pentru coloana vertebrala. De preferat, instins pe spate, cu genunchii indoiti si talpile pe sol. Mentinerea pozitiei intre 5-10 minute este obligatorie, apoi usor se duc genunchii catre lateral pentru a ne ridica treptat. Daca durerea a incetat, este important sa facem usoare plimbari prin spatiul in care ne aflam minim 5 minute.
De evitat:
– asezarea pe scaun imediat cum resimtim durerea (doar daca ne aflam in mijloace de transport) ; ideal este sa ne asezam pe pat sau daca nu avem in zona in care ne aflam, pe sol, in pozitia mentionata mai sus;
– aplecarile in fata sau statul in picioare;
– orice timp de miscare, repausul este esential, chiar daca avem impresia ca miscare “ne dezmorteste”;
Daca durerile au incetat, ne putem relua activitatea curenta, dar cu mentiunea sa schimbam pozitia la maxim 30 min (evitam statul picior peste picior, trebuie sa ne ridicam si sa facem cativa pasi).
In cazul in care nu ne aflam la primul episod de acest fel, trebuie sa mergem sa consultam un medic specialist (ortoped sau reumatolog). Dupa examinarea clinica, acesta decide ce pasi sunt de urmat: radiografie sau RMN.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s