Scolioza

Scolioza este o boala evolutiva, caracterizata prin aparitia unueia sau mai multor curburi laterale ale coloanei vertebrale, insotita de rotatie vertebrala. Scolioza evolueaza progresiv, ducand la modificari aparute si la nivelul umerilor, omoplatilor, toracelui, soldurilor.

Scoliozele pot fi functionale, cele posturale, ce nu produc modificari morfologice, si patologice, ce produc modificari si ridica probleme de corectare.

Cauzele aparitiei scoliozelor:

– posturi defectuoase adoptate in ortostatism (stand in picioare);
– posturi defectuoase in asezat pe scaun, pe banca de la scoala;
– pozitii deficitare in timpul somnului, in activitatea profesionala;
– pot aprea secundat unei probleme deja existente: inegalitatea membrelor inferioare, contracturi musculare datorate herniei de disc, miozite.
– ereditatea, conditii de mediu, cauze endocrine (disfunctii ale hormonului gonadotrop, ale tiroidei), hiperlaxitate ligamentara – acestea interesand scoliozele idiopatice (fara o cauza cunoscuta).

Scoliozele patologice prezinta modificari in ax si structura care se accentueaza in perioada cresterii, fiind evolutive, rigide si ireductibile.
Sunt insotite de rotatiile vertebrale ce determina aparitia gibozitatii costale.

Scoliozele pot avea una sau mai multe curburi. Daca prezinta o singura curbura, primeste numele de scolioza in “C” spre dreapta sau spre stanga, daca prezinta doua cuburi, este numita scolioza in “S”. De obicei, apare o singura curbura, ca ulterior sa compenseze dezechilibrul trunchiului cu aparitia celei de-a doua curburi.

Tratamentul scoliozelor este de lunga durata si dificil ca urmare a riscului evolutiv, guvernat de legi biomecanice care actioneaza independent de cauza initiala. Tratamentul este foarte important in perioada de crestere, dar de cele mai multe ori trebuie sa fie continuat toata viata. Agravarea scoliozei angreneaza tulburari restrictive ale functiei respiratorii si cardiocirculatorii.

Kinetoterapia este de baza in tratarea deviatiilor coloanei, dar la aceasta se pot asocia, dupa gravitatea afectiunii, tratamentul ortopedic (folosirea corsetelor), chirurgical, fizioterapia. Kinetoterapia consta in gimnastica medicala ce urmareste imbunatatirea mobilitatii articulatiilor coloanei vertebrale si tonifierea musculaturii spatelui. Se urmareste corectarea asimetriei umerilor si soldurilor, formarea reflexului stabil de atitudine corecta a corpului.

Reclame