Cervicalgie

Cervicalgia (spondiloza cervicala) este o boala artrozica localizata la nivelul coloanei vertebrale cervicale, caracterizata prin durere, limitare de mobilitate si disconfort. Durerea in zona cervicala apare in special, datorita activitatilor ce solicita timp indelungat musculatura, tendoanele, articulatiile si ligamentele de la acest nivel.

In cazul in care nu exista un traumatism in zona cervicala (cazatura, lovitura), aceste dureri pot aparea datorita:

– mentinerii o perioada indelungata a capului si gatului aplecate inainte, lateral sau posterior (cititul, vizionarea TV, lucrul la PC);

– pozitiei vicioase de odihna in timpul noptii (pat foarte moale, perna necorespunzatoare, pozitii incomode ale coloanei vertebrale);

– stresului – ce duce la acumularea tensiunii musculare in zona cefei;

– efortului fizic, constand in mentinerea mainilor deasupra capului (vopsitul, ridicarea de greutati deasupra capului);

– lipsa exercitiilor fizice specifice, ducand la aparitia artrozelor (spondiloza cervicala), scaderea fortei musculare.

Tratamentul in cervicalgie se bazeaza pe kinetoterapie, fizioterapie si masaj.

In perioada acuta si subacuta importante sunt masajul (pentru decontracturarea musculara) si fizioterapia.

In perioada cronica, masajul si kinetoterapia sunt singurele in masura sa mentina relaxarea musculara si mobilitatea articulara. Masajul actioneaza impotriva dezordinii posturale care sta la baza durerii, si impotriva consecintelor determinate de uzura structurilor musculare si ligamentare.

Kinetoterapia are un rol important, fiind singura in masura sa rearmonizeze echilibrul la nivelul musculaturii coloanei vertebrale cervicale. Exercitiile efectuate trebuie individualizate, deoarece tratam ‘bolnavi si nu boli’.

Reclame