Stretching

Stretchingul este o tehnica occidentala ce foloseste exercitii de intindere care determina cresterea elasticitatii musculare si a mobilitatii articulare.
Amelioreaza starea muschilor, a articulatiilor, tendoanelor, ligamentelor, a tesutului conjunctiv. Creste mobilitatea articulara, elasticitatea musculara, stimuleaza secretia de lichid sinovial, ajuta la eliminarea toxinelor, diminueaza stresul. Se recomanda persoanelor cu tulburari circulatorii. Rol important il are respiratia.

Timpul de efectuare a exercitiului de stretching variaza intre 6-30 secunde. Este important de stiut ca trebuie mentinuta pozitia o perioada cat mai lunga deoarece, initial muschiul se contracta reflex, ca apoi sa se decontractureze prin alungire. Durata posturii variaza in funcite de exercitiu, pesoana, metoda folosite, efectele ce se vor induse. Stretchingul se efectueaza lent, pe timpii respiratori, fara incordare.

O persoana neantrenata are nevoie de un timp mai lung de mentinere a posturii decat o pesoana antrenata. Exercitiile de stretching se pot folosi cu succes intimpul programelor de kinetoterapie. Se pot folosi atat la inceputul unei sedinte de gimnastica medicala, pentru incalzire, cat si la sfarsit pentru relaxare.

Sunt recomandate a fi folosite in programele de kinetoterapie pentru ca diminueaza durerile de spate. Durerile de spate apar initial datorita unor contracturi musculare. Cu timpul, daca nu se actioneaza de la inceput, acestea se accentueaza si apare dezechilibrul muscular. In zonele mai sensibile ale coloanei vertebrale, apar deviatiile acesteia, care in timp duc la afectiuni importante (scolioze, cifoze, lombalgii, hernii de disc).

Exercitiile de stretching se pot folosi in orice program de reeducare a mobilitatii si elasticitatii ( periartrita scapulo-humerala, leziuni de menisc, coxartroza).

Anunțuri